Baraje Mozambic

Din cadrul construcțiilor hidrotehnice fac parte: baraje, centrale, canale, diguri, ecluze, stații de pompare sau de epurare a apei și lacuri de acumulare. Un baraj este o construcție hidrotehnică care blochează cursul unui râu sau al unui fluviu pentru a crea un lac artificial, numit lac de acumulare. Barajele pot avea diverse scopuri, cum ar fi producerea de energie electrică, irigarea terenurilor agricole, reglarea debitului apei sau prevenirea inundațiilor. După tipul de proiectare și realizare, acestea pot fi baraje: de greutate, arcuite, cu contraforți, de umpluturi cu piatră, cu pământ și stăvilare. Un lac de acumulare este un lac artificial, creat printr-un baraj care reține apa unui curs de apă (râu sau fluviu), situat în amonte de o hidrocentrală în scopul formării unei rezerve de apă necesară producerii energiei, dar și pentru alimentarea cu apă a unor localități și pentru diferite folosințe turistice, precum și pentru regularizarea debitului apei în aval. Terenul ocupat de un lac de acumulare până la nivelul crestei barajului, unde se cantonează apa, ca urmare a executării lucrărilor de barare a unui curs de apă, unde au loc fenomene specifice legate de proprietățile fizico-chimice și biologice ale apei, de apariția unei flore și faune specifice, poartă denumirea de cuveta lacului.Principalii termeni ai hidrotehnicii se găsesc în pagina web Glosar de hidrotehnică – Wikipedia. Mozambicul este o țară situată la țărmul Oceanului Indian. Teritoriul Mozambicului este format din podișuri înalte, care au în unele sectoare aspect muntos, și din câmpii. Principalul fluviu este Zambezi. Clima este ecuatorială în nord, tropicală în iar precipitațiile sunt abundente.

Programele soft de Artificial InteIligence (IA), experimentale, BARD- Google și Copilot Bing Chat indică prezența pe Internet a trei mari baze de date cu baraje dintre care este evidențiată cea administrată de către ICOLD. Bazele de date care conțin informații despre baraje din întreaga lume includ:

  • World Register of Dams (WRD) este o bază de date globală care conține informații despre peste 80.000 de baraje din 150 de țări. WRD este administrată de International Commission on Large Dams (ICOLD).
  • Global Energy Monitor (GEM) este o organizație non-profit care colectează și analizează date despre energia din întreaga lume. GEM are o bază de date care conține informații despre peste 50.000 de baraje hidroelectrice din 100 de țări.
  • International Hydropower Association (IHA) este o organizație non-profit care reprezintă industria hidroelectrică din întreaga lume. IHA are o bază de date care conține informații despre peste 40.000 de baraje hidroelectrice din 80 de țări.

Aceste baze de date oferă o varietate de informații despre baraje, inclusiv locația, înălțimea, capacitatea de stocare, producția de energie și impactul asupra mediului. Informațiile pot fi folosite pentru a înțelege mai bine rolul barajelor cât și pentru a lua decizii cu privire la realizarea viitoare a barajelor.

Reunind lista ICOLD GranD_dams_v1_3  cu List of dams and reservoirs – Wikipedia am realizat tabelul barajelor de mai jos.

Lista top baraje din Mozambic

Nr/Nume TipVretSrezPIF
Râu
1 Cahora BassaVA
171
63000
2048,68
1974
Zambezi
2 ChicambaVA
751540,0
120,421959
Revue
3 Bue MariaTE
53
402,0
19,13

Pungoe
4Massingir
TE, PG48
2260,0
118,86
1976
Elefantes
5 Corumana
TE, PG
46
1273,0
68,93
1988
Sabie
6 Pequenos Libombos
TE, PG
45
357,0
36,04
1987Umbeluzi
7 Nacala
TE, PG
17
4,4
0,55
1971
Moecula
8 Chipembe

15
24,0
4,14
1985
Montepuez

Legendă:Tip=tipul barajului PG=din beton, de greutate (gravitate), RCC= beton compactat cu ruloul compresor, Cf= Contraforți, TE=din umpluturi; ER= din anrocamente;VA= în arc din beton. H(m)=Înălțime (m); V. ret.=Volumul retenției(10x6m3); S.rez.=Suprafața rezervorului (km2); PIF= Anul punerii în funcțiune; Râu= Denumire râu.

This image has an empty alt attribute; its file name is Fig2_mm.jpg

Putețí consulta și: