Baraje Lesotho

Un baraj este o construcție hidrotehnică care blochează cursul unui râu sau al unui fluviu pentru a crea un lac artificial, numit lac de acumulare. Barajele pot avea diverse scopuri, cum ar fi producerea de energie electrică, irigarea terenurilor agricole, reglarea debitului apei sau prevenirea inundațiilor. După tipul de proiectare și realizare, acestea pot fi baraje: de greutate, arcuite, cu contraforți, de umpluturi cu piatră, cu pământ și stăvilare. Hidrotehnica este o disciplină din construcții care se ocupă de exploatarea și controlul resurselor de apă, ale metodelor de combatere a efectelor ei distructive, al construcțiilor , echipamentelor și al instalațiilor prin care se realizează aceste scopuri, din domeniul respectiv. Principalii termeni ai hidrotehnicii se găsesc în pagina web Glosar de hidrotehnică – Wikipedia Glosar de hidrotehnică – Wikipedia.

Lesotho este o țară în sudul Africii, formând o enclavă, fiind complet înconjurată de Africa de Sud. Lesotho este o țară a munților înalți. Peste 80% din teritoriul său se situează la altitudini de peste 1800 m. Datorită altitudinii sale, Lesotho este rece pe tot parcursul anului față de alte regiuni de la aceeași latitudine. Majoritatea ploilor cad sub formă de furtuni de vară.

Soft-ul de Artificial InteIligence, experimental, BARD- Google indică prezența pe Internet a trei mari baze de date cu baraje dintre care este evidențiată cea administrată de către ICOLD. Bazele de date care conțin informații despre baraje din întreaga lume includ:

  • World Register of Dams (WRD) este o bază de date globală care conține informații despre peste 80.000 de baraje din 150 de țări. WRD este administrată de International Commission on Large Dams (ICOLD).
  • Global Energy Monitor (GEM) este o organizație non-profit care colectează și analizează date despre energia din întreaga lume. GEM are o bază de date care conține informații despre peste 50.000 de baraje hidroelectrice din 100 de țări.
  • International Hydropower Association (IHA) este o organizație non-profit care reprezintă industria hidroelectrică din întreaga lume. IHA are o bază de date care conține informații despre peste 40.000 de baraje hidroelectrice din 80 de țări.

Aceste baze de date oferă o varietate de informații despre baraje, inclusiv locația, înălțimea, capacitatea de stocare, producția de energie și impactul asupra mediului. Informațiile pot fi folosite pentru a înțelege mai bine rolul barajelor cât și pentru a lua decizii cu privire la realizarea viitoare a barajelor.

Reunind lista ICOLD GranD_dams_v1_3 cu lista de baraje și rezervoare din Lesotho List of dams and reservoirs – Wikipedia am realizat tabelul barajelor de mai jos.

Lista baraje din Lesotho

Nr/Nume  Tip Vret Srez PIF
Râu
1
Katse
VA
185
1950,0 33,35
1997
Malibamatso
2
Mohale
TE, ER
145 947,0
23,51
2002 Senqunyane
3
Metolong
TE
83
64



4
Muela
TE 55
6,0
0,14

Nqoe
5 Latseng

40
4,3
0,32
1981
Khobelu
6
Sebaboleng
TE, ER
22
1,2
0,17
1969 Mejametalana
7
Lionel Collet
TE, PG 18
1,8
0,13
1963
Fenyane
8
Maqalika
TE, PG
10
3,7 0,45

Mejametalana

Legendă:Tip=tipul
barajului PG=din beton, de greutate (gravitate), RCC= beton compactat
cu ruloul compresor, Cf= Contraforți, TE=din umpluturi; ER= din
anrocamente;VA= în arc din beton. H(m)=Înălțime (m); V. ret.=Volumul
retenției(10x6m3); S.rez.=Suprafața rezervorului (km2); PIF= Anul
punerii în funcțiune; Râu= Denumire râu.
Putețí consulta și:

<