Baraje Ghana

Hidrotehnica este o disciplină din construcții care se ocupă de exploatarea și controlul resurselor de apă, ale metodelor de combatere a efectelor ei distructive, al construcțiilor , echipamentelor și al instalațiilor prin care se realizează aceste scopuri, din domeniul respectiv. Din cadrul construcțiilor hidrotehnice fac parte: baraje, centrale, canale, diguri, ecluze, stații de pompare sau de epurare a apei. Un baraj este o construcție hidrotehnică care blochează cursul unui râu sau al unui fluviu pentru a crea un lac artificial, numit lac de acumulare. Barajele pot avea diverse scopuri, cum ar fi producerea de energie electrică, irigarea terenurilor agricole, reglarea debitului apei sau prevenirea inundațiilor. După tipul de proiectare și realizare, acestea pot fi baraje: de greutate, arcuite, cu contraforți, de umpluturi cu piatră, cu pământ și stăvilare. Principalii termeni ai hidrotehnicii se găsesc în pagina web Glosar de hidrotehnică – Wikipedia. Ghana, este o țară din Africa de Vest. Se învecinează cu Golful Guineei si Oceanul Atlantic la sud, împărțind granițele cu Coasta de Fildeș în vest, Burkina Faso în nord și Togo în est. Ghana este traversată de trei sisteme hidrografice: sistemul Volta, sistemul sud-vest și sistemul de coastă, care acoperă 70%, respectiv 22% și 8% din suprafața totală a țării. Sistemul Volta cuprinde râurile Volta Albă, Volta Neagră și Volta Roșie, precum și râul Oti. Sistemul sud-vest cuprinde râurile Bia, Tano, Ankobra și Pra. Sistemul de coastă cuprinde râul Densu. Râul White Volta și afluentul său Volta Neagră, curge spre sud prin Ghana până la Lacul Volta, al treilea cel mai mare rezervor din lume după volum și cel mai mare după suprafață, format de barajul Akosombo finalizat în 1965. Volta se varsă din Lacul Volta în Golful Guineei. Hidrologia Ghanei se caracterizează printr-o secetă extremă, cu deficit marcat de sol-apă și debit fluvial în timpul sezonului uscat și exces sol-apă și debit fluvial în timpul sezonului umed. Această caracteristică a hidrologiei ghaneze se datorează precipitațiilor sezoniere care cad pe un peisaj ondulat, cu suprafețe mari de teren joase fiind foarte bine drenate. În general, în sud-vestul Ghanei, unde precipitațiile sunt abundente și durează mai mult, există un surplus mare de apă, în timp ce în nord, unde există precipitații scăzute și evaporare potențială ridicată, deficitul de apă este ridicat. Soft-ul experimental BARD- Google indică prezența pe Internet a trei mari baze de date cu baraje dintre care este subliniată cea administrată de către ICOLD. Cele mai populare baze de date sunt incluse în:

  • World Register of Dams (WRD) este o bază de date globală care conține informații despre peste 80.000 de baraje din 150 de țări. WRD este administrată de International Commission on Large Dams (ICOLD).
  • Global Energy Monitor (GEM) este o organizație non-profit care colectează și analizează date despre energia din întreaga lume. GEM are o bază de date care conține informații despre peste 50.000 de baraje hidroelectrice din 100 de țări.
  • International Hydropower Association (IHA) este o organizație non-profit care reprezintă industria hidroelectrică din întreaga lume. IHA are o bază de date care conține informații despre peste 40.000 de baraje hidroelectrice din 80 de țări. Aceste baze de date oferă o varietate de informații despre baraje, inclusiv locația, înălțimea, capacitatea de stocare, producția de energie și impactul asupra mediului. Informațiile pot fi folosite pentru a înțelege mai bine rolul barajelor în societate și pentru a lua decizii cu privire la dezvoltarea viitoare a barajelor. Reunind lista ICOLD GranD_dams_v1_3  cu lista de baraje și rezervoare din Ghana (List of dams and reservoirs – Wikipedia) am realizat tabelul barajelor de mai jos. În prima coloană a tabelului cu denumirea barajului respectiv se găsește o legătură la câte un fișier *.jpg care reprezintă fotografia fiecăruia. [Revenirea din fotografie la pagina de site se face cu opțiunea Back (săgeata din stânga sus a browser- ului)]. Lista top baraje din Ghana
Nr/Nume TipVretSrezLc
PIF
Râu
1 PwaluguPG RCC, ER
165

350

2024
White Volta
2 AkosomboER, PG
114148000,0
6045,16
6601965Volta
3 BuiPG RCC
108
12570,0
352,64
463
2013
Black Volta
4 BarekeseER, PG21,5
35,3
6,4
603
1969
Ofin
5 KpongER, TE, PG
20
200,0
25,27
240
1981Volta
6 TonoPG19
76,5
14,34
2000
1977
Tono
7 WeijaPG, ER16
139,0
19,65

1978Densu
8 BontangaTE
12

165,00
1900


Legendă:Tip=tipul barajului PG=din beton, de greutate (gravitate), RCC= beton compactat cu ruloul compresor, Cf= Contraforți, TE=din umpluturi; ER= din anrocamente;VA= în arc din beton. H(m)=Înălțime (m); V. ret.=Volumul retenției(10x6m3); S.rez.=Suprafața rezervorului (km2); PIF= Anul punerii în funcțiune; Râu= Denumire râu.
Putețí consulta și:

Ghana – Wikipedia
List of dams and reservoirs – Wikipedia
Bard (google.com)
Bing ChatGPT
AQUASTAT – FAO’s Global Information System on Water and Agriculture
Pwalugu Multipurpose Dam – Wikipedia
Volta River Authority | Welcome
Wikipedia- Bui Dam 
Wikipedia- Barekese Dam
World Bank Document
Barajul Kpong – WikipediaVRA- Kpong Dam
Tono Dam – Wikipedia
Repararea deversorului barajului Tono
Istoria barajului Weija – Opera News
Full Video – Weija Dam Ghana|Aerial – YouTube