Baraje din Republica Congo, Republica Democratică Congo și Egipt

Hidrotehnica se ocupă de cercetarea, proiectarea, execuția și întreținerea construcțiilor legate de utilizarea apelor sau de protecția împotriva acțiunilor lor distructive, precum și de gestionarea apelor naturale pentru a asigura confortul tuturor habitatelor din bazinul hidrografic. Principalii termeni ai hidrotehnicii se găsesc în pagina web Glosar de hidrotehnică – Wikipedia . Un baraj este o construcție hidrotehnică realizată prin bararea unui curs de apă (râu, fluviu) în vederea creării unei acumulări de apă denumită și lac de acumulare. Din punct de vedere constructiv se cunosc mai multe tipuri de baraje: de greutate din beton, din beton cilindrat cu ruloul compresor, de greutate fluviale, din umpluturi cu pământ, cu anrocamente, din beton în arc, din beton cu bolți multiple, din beton cu contraforți și altele.

Republica Congo, cunoscută și sub numele de Congo-Brazzaville, este o țară din Africa Centrală învecinată cu Gabonul, Camerunul, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo și enclava angoleză Cabinda. În total de pe lista ICOLD și pagina web Wikipedia rezultă 2 baraje construite în Congo-Brazzaville. Cel mai important proiect hidro din țară, Moukoukoulou furnizează energie pentru sudul și sud-vestul republicii Congo, inclusiv orașul Pointe Noire. Cu toate acestea, reparațiile incomplete ale sistemului de transport împiedică energia sa să ajungă în capitala Brazzaville. Ca urmare, statul a importat energie din complexul hidro Inga 1 și 774 de 1.2 MW din Republica Democrată Congo vecină. Un consorțiu de companii chineze a început construcția în 2003 a proiectului hidroenergetic Imboulou de 120 MW pe râul Lefini, la 14 kilometri în amonte de râul Congo.

Republica Democrată Congo este unul dintre cele mai mari state din Africa și se întinde de la Oceanul Atlantic până la platoul estic și corespunde în mare parte bazinului fluviului Congo. Împarte frontierele sale cu enclava Cabinda (Angola) la vest-sud-vest, Republica Congo la vest, Republica Centrafricană la nord, Sudanul de Sud la nord-est, Uganda la est-nord-est, Rwanda și Burundi la est, Tanzania la est-sud-est, Zambia la sud-sud-est și Angola la sud-vest. În lista ICOLD s- au găsit 4 baraje. Celelalte baraje ridicate pe râul Congo după independența țării sunt prost gestionate, ineficiente și prost întreținute: Inga 1 (inițial 350 MW) și Inga 2 (1.420 MW) se colmatează cu sedimente și produc doar 30% din capacitatea lor. În plus, comunitățile (Manzi, Avunda și Camp Kinshasa) strămutate pentru primele două tranșe din Inga se luptă încă din anii 1960 să obțină o compensație echitabilă, dar nu au primit nimic până acum. Există îndoieli cu privire la echilibrul gazelor cu efect de seră al barajelor hidroenegetice exprimate în diverse studii. Activitatea bacteriologică în apa barajului ar elibera cantități mari de metan (cu o putere de seră de 20 de ori mai mare decât CO2), în special în regiunile tropicale.

Republica Arabă Egipt, este o țară transcontinentală care se întinde pe colțul de nord-est al Africii și colțul sud-vestic al Asiei printr-un pod terestru format din Peninsula Sinai. Se învecinează cu Marea Mediterană la nord, Fâșia Gaza a Palestinei și Israelului la nord-est, Marea Roșie la est, Sudan la sud și Libia la vest. Golful Aqaba din nord-est separă Egiptul de Iordania și Arabia Saudită. În baza de date a barajelor din lume GRanD a ICOLD am găsit 5 baraje inventariate până în 2016 (cu înălțimi peste 15 m). Reunind cele 3 baze de date (ICOLD GranD_dams_v1_3) am realizat tabelul barajelor din cele trei țări, de mai jos. În prima coloană a tabelului cu denumirea barajului respectiv se găsește o legătură la câte un fișier *.jpg care reprezintă fotografia fiecăruia. [Revenirea din fotografie la pagina de site se face cu opțiunea Back (săgeata din stânga sus a browser- ului)].

Lista cu baraje din R. Congo, R. Democratică Congo și Egipt

 

      Congo Brazaville    
Nr/Nume Tip H Vret Srez PIF Râu
1Imboulou PG RCC, TE 32 584,0 98,62 2011 Lefini
2Moukoukoulou PG       1979,2007 Bouenza
      Congo Kinshasa    
1Ruzizi 1 PG 73 1,5 0,44 1959 Ruzizi
2N’Seke TE, PG 70 25,0 2,37 1956 Lualaba
3N’Zilo 1 VA 19 2770,0 225,78 1953 Lualaba
4Koni Cf, PG 15 28,0 3,20 1950 Lufira
      Egipt      
1Al Fayyum   111 1295,2 49,78    
2Wadi Al Rayan   53 1309,2 50,34    
3Old Aswan Dam Cf,Zidărie, Gravitate 36 200,0 8,26 1933 Nile
4High Aswan Dam ER 16 162000 5385,34 1970 Nile
5Assiut Zidărie,Gravitate 15 1295,2      

Legendă:Tip=tipul barajului PG=din beton, de greutate (gravitate), RCC= beton compactat cu ruloul compresor, Cf= Contraforți, TE=din umpluturi; ER= din anrocamente;VA= în arc din beton. H(m)=Înălțime (m); V. ret.=Volumul retenției(10x6m3); S.rez.=Suprafața rezervorului (km2); PIF= Anul punerii în funcțiune; Râu= Denumire râu.
Putețí consulta și:

Glosar
de hidrotehnică – Wikipedia
Republica
Congo – Wikipedia
Histoire
de l’hydroélectricité en RD Congo (enrdcinfo.wixsite.com)
Wikipedia-Imboulou_Dam Moukoukoulou Dam
– Wikipedia
BARAJUL
MOUKOUKOULOU (Bouendza) – BISAG : Bissila Institute of South Atlantic
Geostrategy Study (over-blog.com)
Liste
des centrales électriques en République démocratique du Congo —
Wikipédia (wikipedia.org)
Wikipedia-Ruzizi_River fenvs-10-892591-t001.jpg
(1145×253) (frontiersin.org)
TFM REHABILITATION
CENTRALE DE NSEKE – YouTube
En
RDC, à quand une énergie durable accessible à tous ? – Magazine
d’actualité économique en Afrique | Mining and Business
Wadi El Rayan –
Wikipedia
Aswan Low Dam –
Wikipedia
Barajul Aswan –
Wikipedia
Assiut Barrage –
Wikipedia