Baraje Botswana

Botswana o țară fără ieșire la mare, se învecinează cu Africa de Sud la sud și sud-est, Namibia la vest și nord și Zimbabwe la nord-est. Este conectată prin Podul Kazungula la Zambia, peste cea mai scurtă graniță din lume între două țări. Aproximativ 70% din teritoriul său este situat în deșertul Kalahari. Economia este dominată de minerit, vite și turism. Botswana este cea mai mare țară producătoare de diamante din lume. Țara se confruntă cu două probleme majore de mediu, seceta și deșertificarea, care sunt puternic legate. Aproximativ 71% din terenurile țării sunt folosite pentru pășunatul comunal, care a fost o cauză majoră a problemelor menționate. Botswana este împărțită în 10 districte.  În baza de date a barajelor din lume GRanD a ICOLD am găsit 7 baraje inventariate până în 2016. În lista Wikipedia sunt prezentate 10 baraje din Botsawana (fără date constructive). Folosind datele bazei de date ICOLD (GranD_dams_v1_3) am realizat tabelul de mai jos. În prima coloană a tabelului cu denumirea barajului respectiv se găsește o legătură la câte un fișier *.jpg care reprezintă fotografia fiecăruia. [Revenirea din fotografie la pagina de site se face cu opțiunea Back (săgeata din stânga sus a browser- ului)]. Subliniez că pentru ultimul baraj (Mopipi) nu am găsit fotografii pe Internet.

Delta Okavango este cea mai mare și mai frumoasă oază din Africa – un paradis verde izolat, luxuriant, plin de animale sălbatice. Why does the Okavango Delta in Botswana flood? | By Cedarberg Africa (cedarberg-travel.com) . Delta Okavango este o vastă deltă fluvială interioară din nordul Botswanei. Se formează acolo unde râul Okavango se varsă în deșertul Kalahari, creând un ecosistem unic de mlaștini permanente și câmpii inundate sezonier. Delta găzduiește o mare varietate de animale sălbatice și multe specii de păsări. Este una dintre cele șapte minuni naturale ale Africii și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tabel cu cele mai înalte baraje din Botswana

Nr/ Nume Tip H Vret Srez Lc PIF Râu
1 Dikgatlhong
TE 41 400,0 41,77 4600 2011 Shashe
2 Gaberone TE 30 144,0 18,50 1985 Ngotwane
3 Letsibogo ER 28 103,7 12,94 Motloutse
4 Shashe TE 27 85,0 15,08 1972 Shashe
5 Bokaa TE 23 18,5 5,48 Metsemotlhaba
6 Nywane TE 20 2,3 0,34 1964 Nywane
7 Mopipi 95,0 21,43 2000 Boteti

Legendă:Tip=tipul barajului TE=din umpluturi; ER= din anrocamente.H(m)=Înălțime (m); V. ret.=Volumul retenției(10x6m3); S.rez.=Suprafața rezervorului (km2); Lc=Lungime coronament; PIF= Anul punerii în funcțiune.
Putețí consulta și:

Wikipedia-
Botswana
Wikipedia-
List of dams and reservoirs in Botswana
Wikipedia-
Dikgatlhong Dam
Wikipedia
– Gaborone Dam
Wikipedia-
Gaberone Aerial
Wikipedia-
Letsibogo Dam
Wikipedia-
Sashe Dam
Youtube- Overflowing Shashe Dam
Wikipedia-
Bokaa Dam
Wikipedia-
Nywane Dam