37_18.2- Octombrie, 199…

liviucretu.wordpress.com
37_18.2

“22” – Nr. 43(401), 28 Octombrie- 3 Noiembrie 1997
Octombrie,199… Marius Bâzu
………Reamintesc, pe scurt, regula jocului: vom urmări ce s- a întâmplat acum unu, doi, trei…, şapte ani, în luna Octombrie, încercând să desluşim relaţiile cu evenimentele acestei toamne.
Acum un an, în 1996, campania electorală era în toi. Se descoperise afacerea “telefoanelor otrăvite”: aşa- zisul sondaj de opinie organizat de PDSR pentru influenţarea electoratului prin întrebări meşteşugite care să propage minciuni, nu să afle adevăruri. Puterea trebuia păstrată prin orice mijloace, inclusiv (sau mai ales) prin cele audiovizuale. Un sondaj CIS demonstra favorizarea netă a PDSR în cadrul “Actualităţilor” de la TVR: 35 minute, faţă de 14 minute pentru toate partidele din opoziţie. Sigur că acum, prin comparaţie, PDSR este indignat de prestaţia celor de la “Jurnal”!
Acum doi ani în 1995, ne aflam în plin scandal PDSR- foştii aliaţi (PRM, PUNR), după declaraţiile americane ale d-lui Iliescu (“Pe mine mă deranjează şi un Funar, şi un Vadim Tudor, dar nu judec partidele după poziţiile unor asemenea oameni…….care încearcă să atragă atenţia asupra lor à la Jirinovski”) care au produs o escaladare a violenţei verbale din partea celor menţionaţi şi răspunsuri pe măsură din partea preşedinţiei de atunci (“atacuri descalificante, pentru un om politic, lider de partid şi senator”). Toate acestea ne sunt extrem de familiare: seamănă mult cu încercările actuale ale d-lui Iliescu de fi liderul unei stângi cu PRM şi PUNR, dar fără d-l Vadim Tudor şi d-l Funar, încercări urmate de reacţii la fel de violente. Oare următoarele scandaluri cu acest subiect le vom avea în 1999?
Acum trei ani, în 1994, tot corupţia era la ordinea zilei. Numai, că, atunci, în sensul spălării de păcate a membrilor guvernului Văcăroiu: Parchetul anunţa neînceperea urmăririi penale în toate cazurile de corupţie în care erau implicaţi miniştri, semnalate de Comisia parlamentară de anchetă.
O altă temă de reflecţie: Regele Mihai era întors la Otopeni (imagine transmisă instant pe Euronews). Venise să participe, ca cel mai ilustru actor al evenimentelor petrecute cu 50 de ani în urmă, la un simpozion despre “23 August în istoria României”. Abia la 23 August 1997 acel simpozion s- a putut desfăşura, la Bistriţa, fiind chiar transmis în direct la TVR şi la Radio România- Actualităţi.
Acum cinci ani, în 1992, se comentau rezultatele alegerilor parlamentare (din 27 Septembrie): FDSN- 26%; CDR- 20%; FSN- 10% etc. Să le comparăm cu rezultatele alegerilor din `96 (PDSR- 23%; CDR- 30%; şi USD- 13%) şi să remarcăm că, între timp, doi dintre protagonişti şi- au schimbat numele: trecuse moda fronturilor. Se apreciacă: “alegerile n- au fost câştigate de Iliescu, cât pierdute de opoziţie”. Nimic nou sub soare: aşa s- a spus şi după Noiembrie 1996! Avea loc turul al doilea al prezidenţialelor. Pentru prima dată, Emil Constantinescu se afla, la TVR, faţă- n faţă cu Ion Iliescu. Comparând prestaţiile celor doi la confruntările din `92 şi `96, constatăm saltul uriaş făcut în patru ani de Emil Constantinescu.
Acum şase ani, în 1991, societatea românească era sub influenţa căderii guvernului Roman, ca urmare a mineriadei din Septembrie. Un sondaj de opinie, făcut în August, dar comunicat abia în Octombrie, arăta că popularitatea lui Petre Roman scăzuse la 24%, după ce, în Mai, era de 45%. Presa remarca “radicalizarea anticomunistă a FSN: proaspăta achiziţie a guvernului Roman- limbajul anticomunist. Electoratul FSN e derutat”. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Acum şapte ani, în 1990, ne aflam abia în “copilăria” democraţiei postdecembriste. României i se refuza statutul de invitat special la Consiliul Europei, în condiţiile în care, dintre ţările europene, doar Albania nu era membră, dar nici nu ceruse asta. Iar 30 de senatori americani îi adresau preşedintelui Iliescu o scrisoare prin care atrăgeau atenţia asupra manifestărilor naţionaliste din România. Să comparăm toate acestea cu abia încheiata sesiune anuală a Adunării Atlanticului de Nord, desfăşurată la Bucureşti.