31 – 7. – Un om cinstit: Panait Istrati

agenda neagra 1997- refacere.blogspot.com şi liviucretu.wordpress.com
Un om cinstit: Panait Istrati – Tudor Octavian
Un critic literar- Zamfir Bălan- publică, la Editura Istros, două volume de documente de un interes cu totul excepţional.

Sunt traduse pentru prima oară în întregime şi pe un program al adevărului textele apărute “în Rusia Sovietică”, înainte de vizita scriitorului la fraţii săi întru comunism, în timpul vizitei şi ani buni după aceea. … În primele luni ale excursiei, Istrati a considerat cu multă bunăvoinţă o realitate confuză, pauperă şi apăsătoare. Treptat, Istrati îşi dă seama că ruşii umblă să- l folosească, să- i pună filtre politice în privire şi în gândire, şi se revoltă. Când, după aproape doi ani de peregrinări, pe scenariul bigot al poliţiei politice sovietice, revine în Franţa. Istrati scrie trei volume de căinţă proletară, în care denunţă apăsat Rusia ca lagăr al popoarelor. În termeni de- acum cronicizaţi, am putea spune că Panait Istrati “a întors armele”. De asta a fost şi învinuit. Rusia nu l- a iertat niciodată. Volumele editate astăzi de Zamfir Bălan dovedesc că Rusia a avut o veritabilă strategie de anihilare a conştiinţelor şi că orientarea ulterioară a criticii literare europene, contra lui Istrati, e maşinaţia Moscovei.

Panait Istrati a fost pur şi simplu un om cinstit. Ca agent cultural şi de ideologie al ruşilor, ar fi avut traiul şi posteritatea bine finanţate. La oamenii deştepţi şi cinstiţi, onestitatea generează profeţie. După cinci decenii de mistificare, se vădeşte că cel mai hulit scriitor al ideii socialiste şi cel mai vehement învinuit de orbire a fost, de fapt, marele ei clarvăzător: Panait Istrati a scris despre ruşi ca şi cum ar fi apucat anul 1989.