24_26.1 – Ziariştii şi funcţionarii…Iarna bate şi la uşa leului

Octombrie 1997 – 26.1. – agenda neagra 1997- liviu2006.bloging.ro

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Host ‘core6.spatiul.ro’ is blocked because of many connection errors; unblock with ‘mysqladmin flush-hosts’ in /home/bloging/public_html/mysqlcon.php on line 25
Error connecting to mysql
agendaneagra.freeblogit.com nu funcţionează
Site- urile bloging.ro şi freeblogit.com nu mai găzduiesc gratuit bloguri.

Ziariştii şi funcţionarii guvernamentali conduc în „topul dezordonaţilor”.

Un recent studiu, efectuat de către un grup de psihologi italieni, relevă că pe primul loc într- un clasament al „haosului” se situează ziariştii, relatează RAIUNO. Aceştia sunt urmaţi, la mică distanţă, de funcţionarii guvernamentali care au în permanenţă pe birouri tot felul de circulare şi acte normative. Pe locul trei se află profesorii, care fac cu greu faţă maldărelor de teze şi lucrări ale elevilor, în timp ce politicienii se află pe un „onorant” loc patru. (Constantin Barbu)

Piaţa banilor
Iarna bate şi la uşa leului
– interviu cu Adrian Vasilescu – director BNR
Dolarul se apropie de pragul de 8000 de lei pe piaţa valutară interbancară. La casele de schimb şi pe piaţa neagră acest prag a fost atins de câteva zile. Ce va urma?
În spatele unor astfel de zvonuri sunt cumva interese politice? Există forţe ce ar vrea să saboteze piaţa valutară fiindcă merge mai bine?
– Nu pot să cred aşa ceva. Dintre multele boli de care suferim, măcar de una ne- am lecuit: de romantism politic. Începe să se contureze şi la noi un timp nou: al pragmatismului. Cei care alimentează zvonurile cu privire la prăbuşirea pieţei valutare sunt oameni pragmatici. Ei sunt oameni de afaceri, unii legaţi de companii cu renume, care au făcut un calcul economic greşit: au acumulat valută într- un an, în care, miza a fost pe leu. Ei ştiu bine că, dacă leul nu se va deprecia masiv până la sfârşitul anului, vor pierde.
Întreţinând acest zvon, îşi fac iluzii că zvonul chiar se va adeveri?
– Nicidecum. Aici nu e un joc al iluziilor, ci un război psihologic.
Este un joc periculos?
– Da, e periculos. Dar nu cred că e un joc incorect.
Totuşi se încearcă o speculaţie pe leu, nu?
– Exact. S- a stocat valută şi acum se încearcă forţarea unui picaj al leului.
E corect un astfel de joc?
– Să ne înţelegem bine. Peste tot, pe pieţele deja consolidate, speculanţii sunt huliţi şi urâţi. Dar, în acelaşi timp, sunt respectaţi şi temuţi. … Speculanţii au dinamizat piaţa: au introdus imprevizibilul, forţând urcuşuri şi coborâşuri neaşteptate, obligându- i astfel pe toţi jucătorii de pe piaţă să caute să scape cât mai repede de mărfuri, de bani, de titluri de valori sau să facă stocuri doar când sunt siguri că preţurile vor urca.
Nu cumva speculanţii noştri au blocat piaţa stocând valută fără să aibă garanţia prăbuşirea leului?
– Întocmai. Cauza este însă nestăpânirea jocului. Specula la bursă se învaţă ca orice profesie. Uneori se învaţă din greşeli. O greşeală fatală poate fi privirea înapoi. În anii trecuţi, pe piaţa noastră valutară s- au câştigat bani buni din speculaţii. De fiecare dată s- a mizat pe slăbirea leului în prag de iarnă. Anul acesta însă jocul s- a schimbat. Fiindcă oferta în valută e în acest an mai mare decât cererea.
Va umbla BNR la rezervă?
BNR are nevoie de foarte puţini dolari pentru a proteja leul. … În ceea ce priveşte rezerva valutară, e cert că ea nu se va subţia, ci se va îngroşa.
(Iulian Bostan)